Ολόσωμο σπινθηρογράφημα με Γάλλιο-67

Σπινθηρογραφημα gallium 67

Απεικόνιση με Γάλλιο-67

Το Γάλλιο-67 συμβάλλει στην απεικόνιση όγκων (όπως τα λεμφώματα, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος, το κακόηθες μελάνωμα, οι καρκίνοι του γεννητικού συστήματος, ραβδομυοσάρκωμα, τα νεοπλάσματα της κεφαλής και του αυχένα, το νευροβλάστωμα και τα σαρκώματα των μαλακών ιστών).

Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του στην απεικόνιση  φλεγμαινόντων ιστών (σε παθήσεις όπως η σαρκοείδωση, η οστεομυελίτιδα και τα αποστήματα), στις καρδιακές λοιμώξεις (ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), στις επιμολύνσεις μοσχευμάτων, αποστήματα (π.χ. ήπατος, νεφρών), στις μυκητιάσεις και στις παθήσεις των νεφρών (πυελονεφρίτιδα, περινεφρικό απόστημα, φλεγμονώδης διάμεση νεφρίτιδα).

Πλεονέκτημα

Συμβάλλει σημαντικά στη σταδιοποίηση της νόσου, στην εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και στην πρόγνωση των ασθενών.

 

Διαδικασία εξέτασης

Ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς καθορίζεται και το πρωτόκολλο απεικόνισης.

Αν πρόκειται για ανίχνευση νεοπλασιών, οι απεικονίσεις επαναλαμβάνονται 48 και 72 ώρες μετά τη χορήγηση του ραδιοφαρμάκου.

Για ανίχνευση φλεγμονών, οι απεικονίσεις πραγματοποιούνται 24, 48 και 72 ώρες μετά τη χορήγηση του ραδιοφαρμάκου.

 

Δόση ακτινοβολίας

Η δόση στον ασθενή κυμαίνεται από 25mSv έως 40mSv ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς που πρόκειται να διερευνηθεί.

 

OΔΗΓΙΕΣ 

  1. Για 4 ημέρες μετά τη χορήγηση μην έρθετε σε επαφή με εγκύους και μικρά παιδιά.
  2. Κρατάτε απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου από τους άλλους και ιδίως από νέες γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία.
  3. Αποφύγετε να κάνετε ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας των 2 ωρών με μέσα μαζικής μεταφοράς.
  4. Τις πρώτες 24 ώρες μετά τη χορήγηση:

α. Πίνετε πολλά υγρά (πάνω από 2,5 λίτρα την ημέρα).

β. Προσέχετε στη χρήση της τουαλέτας.

– Οι άντρες εξεταζόμενοι να κάνετε χρήση της τουαλέτας καθιστοί.

– Τραβάτε 2 φορές το καζανάκι.

– Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο λερωθεί η τουαλέτα με

ούρα καθαρίζετε αυτά με απορροφητικό χαρτί, πετάξτε τα χαρτιά στην λεκάνη και τραβήξτε 2 φορές το καζανάκι. Πλένετε καλά τα χέρια σας.

γ. Σε περίπτωση που ρούχα λερωθούν με ούρα θα πρέπει να πλυθούν χωριστά.

  1. Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή (με σκοπό την τεκνοποίηση) για 4 ημέρες.

Όλες οι παραπάνω συστάσεις είναι πιο αυστηρές όταν νέοι άνθρωποι βρίσκονται στο κοντινό σας περιβάλλον σας και ειδικά γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

 

Σαρκοείδωση

Η πολυσυστηματική διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας που καλείται σαρκοείδωση, χαρακτηρίζεται από τη συνάθροιση λεμφοκυττάρων και μονοπύρηνων φαγοκυττάρων που επάγουν το σχηματισμό μη τυροειδοποιηθέντων επιθηλιοειδών κοκκιωμάτων με δευτεροπαθή αποδόμηση του φυσιολογικού ιστού ή της ανατομίας και λειτουργίας των οργάνων. Είναι νόσος με πολυσυστηματική ανάπτυξη κοκκιωματώδους ιστού, που μοιάζει με τον φυματιώδη ιστό (φυμάτιο) πλην τυρεοειδοποιήσεως.

 

Ο ρόλος του Γαλλίου-67 στη σαρκοείδωση

Με το σπινθηρογράφημα με Γαλλιο-67 οι προσβεβλημένοι ιστοί και τα όργανα απεικονίζονται στην ενεργό φάση.

Συγκεκριμένα απεικονίζονται τα χαρακτηριστικά σημεία “panda” και “lambda” όπου το σημείο “panda” είναι η απεικόνιση του προσώπου του ζώου panda λόγω της πρόσληψης του γάλλιου από τις παρωτίδες και τους δακρυικούς αδένες, ενώ το σημείο “lambda” είναι η απεικόνιση των παλαιών λεμφαδένων που σχηματίζουν το ελληνικό γράμμα λ.

Το σπινθηρογράφημα με Γαλλιο-67 συμβάλλει στη διαφορική διάγνωση από την εν τω βάθει μυκητιασική λοίμωξη, από τη μυκοβακτηριδιακή λοίμωξη και από το δερματικό λέμφωμα. Συμβάλλει επίσης στον εντοπισμό των προσβεβλημένων οργάνων, στη διάγνωση της μεμονωμένης εξωθωρακικής σαρκοείδωσης, καθώς επίσης και στη παρακολούθηση της θεραπευόμενης πνευμονικής σαρκοείδωσης.

 

Οστεομυελίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή μαλακών μορίων με οστική συμμετοχή . Είναι συχνή στα παιδιά (αλλά και στους ενήλικες μετά από αρθροπλαστική, κατάγματα και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Οι κυριότερες θέσεις εντόπισης είναι οι κατά γόνυ αρθρώσεις, οι ποδοκνημικές αρθρώσεις, το βραχιόνιο οστό και το οστό της πτέρνας.

Ο ρόλος του Γαλλίου-67 στην οστεομυελίτιδα

 

Με το σπινθηρογράφημα με Γαλλιο-67 αναδεικνύονται οι φλεγμονές τόσο των μαλακών μορίων όσο και των οστών.

Η διάγνωση της οξείας οστεομυελίτιδας βασίζεται στην σύγκριση του με το σπινθηρογράφημα οστών όπου στις πρώιμες λήψεις (6 ή 24 ώρες μετά τη χορήγηση) θα αναδειχθεί παθολογικά αυξημένη συγκέντρωση του Γαλλίου-67  στην ύποπτη περιοχή, αν πρόκειται για οστεομυελίτιδα.

Με το σπινθηρογράφημα με Γαλλιο-67 εκτιμάται η πορεία του ασθενούς, αφού η καθήλωσή του στην προσβεβλημένη περιοχή μειώνεται όσο η φλεγμονή υποχωρεί, ενώ διατηρείται υψηλή σε περίπτωση υποτροπής.

 

Λεμφώματα 

Πρόκειται για αιματολογική κακοήθεια που προσβάλλει το λεμφικό σύστημα, δηλαδή τους λεμφαδένες ή τον σπλήνα ή ακόμα και τον μυελό των οστών, καθώς επίσης και άλλα όργανα, όπως είναι το στομάχι, το έντερο, ο πνεύμονας, ο εγκέφαλος και τα οστά.

 

Ο ρόλος του Γαλλίου-67  στα Λεμφώματα

 

Η έγκαιρη διάγνωση της υποτροπής ή της προόδου της νόσου, η πρόγνωση των ασθενών, καθώς και η πρόβλεψη και η εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή αποτελούν πολύτιμη γνώση η οποία παρέχεται στον κλινικό ιατρό με το σπινθηρογράφημα με Γαλλιο-67. Εξίσου πολύτιμη είναι και διαφορική διάγνωση βιώσιμου νεοπλασματικού από νεκρωμένο ιστό που επίσης πραγματοποιείται με με το σπινθηρογράφημα με Γαλλιο-67.

 

Ανάλογη είναι και η συμβολή του Γαλλίου-67  σε άλλες κακοήθειες.