χρονια αρθριτιδα

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση
της χρόνιας αρθρίτιδας  με
Ραδιοϋμενόλυση

 

– Ο πόνος στις αρθρώσεις έχει πολλά ονόματα ( ρευματοπάθεια, χρόνια πολυαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.λ.π.), τα δε  αίτια που προκαλούν μια αρθρίτιδα  είναι  επί το πλείστον ακόμα άγνωστα.

Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα,  για ακόμα άγνωστους λόγους το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του ιδίου ανθρωπίνου σώματος με κύριο στόχο τις αρθρώσεις. Συγκεκριμένα εμφανίζονται έντονα παθολογικές καταστάσεις  στον υμένα που περιβάλει την άρθρωση, ο οποίος διογκώνεται δηλαδή πρήζεται, ενδεχομένως δε με υπερπαραγωγή ενδοαρθρικού υγρού ( ύδραρθρος ). Στη συνέχεια διαβρώνει τους συνδέσμους και διεισδύει   στο χόνδρο  και στα οστά της άρθρωσης με τελικό αποτέλεσμα την πλέον μη αναστρέψιμη καταστροφή  της άρθρωσης.

Αντιθέτως, στην εκφυλιστικού τύπου αρθροπάθεια ( οστεοαρθρίτιδα ), η παθολογική τριβή του χόνδρου η ακόμα και των οστών της άρθρωσης όταν αυτά για άγνωστους ακόμα λόγους αρχίζουν να φθείρονται μπορούν να προκαλέσουν έναν ερεθισμό του υμένα της άρθρωσης (υμενίτιδα ) και κατά συνέπεια τα συμπτώματα μιας  αρθρίτιδας.

Γενικά η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αποσκοπεί στο  να σταματήσει αυτή η καταστρεπτική εξεργασία στην άρθρωση, να μειωθεί ο πόνος και γενικά τα συμπτώματα του ασθενή και μάλιστα με διαφόρους τρόπους και αποτελέσματα.

 

 

Η θεραπεία της ραδιοϋμενόλυσης

 

Στην τοπική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας των άνω και κάτω άκρων ( ώμου, αγκώνα, καρπού, δακτύλων, ισχίου, γόνατος και αρθρώσεις των ποδών συμπεριλαμβανομένων και των δακτύλων) εκτός δηλαδή της σπονδυλικής στήλης,  συμβάλει και η θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης.

H θεραπεία αυτή είναι γνωστή ήδη από την δεκαετία του 70 και εφαρμόζεται παγκοσμίως σε αντίστοιχα Κέντρα Πυρηνικής Ιατρικής. Στην Γερμανία π.χ. γίνονται  περίπου 65.000 θεραπείες το χρόνο.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της θεραπείας, η Ραδιοϋμενόλυση αποσκοπεί  στη λύση του υμένα της άρθρωσης, ο οποίος είναι και το επίμαχο σημείο της φλεγμονής, η με άλλα λόγια  στην ανόρθωση αυτού   σε μια φυσιολογικότερη κατάσταση ( ραδιοϋμενόρθωση / Radiosynoviorthesis όπως αλλιώς ονομάζεται). Αυτό επιτυγχάνεται με ενδοαρθρική χορήγηση ενός ραδιοφαρμάκου, το οποίο απορροφάται από τα επιφανειακά κύτταρα του υμένα και διεισδύει έως τη βασική του μεμβράνη. Η ωφέλιμη αυτή ακτινοβόληση του υμένα σε ακτίνα μόνο λίγων χιλιοστών  καταστρέφει τα κύτταρα που προκαλούν και διατηρούν την φλεγμονή με τελικό αποτέλεσμα την ίνωση, δηλαδή τη συρρίκνωση του υμένα. Όταν αυτό επιτευχθεί, συνήθως  μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος  ( ορισμένες εβδομάδες ) τότε  μειώνεται, η ακόμα και σταματάει η φλεγμονή

Ανάλογα με την άρθρωση και προς αποφυγή μιας βλάβης στους  πλησιέστερους του υμένα ιστούς χρησιμοποιείται και το ανάλογο ραδιοφάρμακο. Το γεγονός ότι το ραδιοφάρμακο παραμένει στην άρθρωση έως ότου εξασθενήσει η ενέργειά του (μετά από ημέρες ),  αποκλείει τυχόν παρενέργειες και επιπλοκές στον υπόλοιπο οργανισμό του σώματος .Επίσης μελέτες έδειξαν ότι δεν απορροφάται από τα κύτταρα του χόνδρου και του οστού, τα οποία δεν βλάπτονται από την θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης. Αντιθέτως είναι γνωστό ότι τουλάχιστον στη ρευματοπάθεια με την καταστολή της φλεγμονής  αποφεύγεται  και η καταστροφή του χόνδρου και των οστών της άρθρωσης.

Όσον αφορά την ακτινοβόληση του υπόλοιπου, δηλαδή εκτός του υμένα σώματος, η ολοσωματική δόση κατά την θεραπεία στην άρθρωση του γόνατος όπου γίνεται με το  ραδιοϊσότοπο ( Υ-90  ),  εκτιμάται στο περίπου 1/20 της απορροφούμενης δόσης από μια αξονική τομογραφία.

Συνήθως επαρκεί μια μόνο συνεδρία και σε λίγες μόνο περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη μια επανάληψη της θεραπείας.

Γενικά η θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης είναι μια απλή διαδικασία με σχετικά  μικρή επιβάρυνση του ασθενή και με λιγοστές παρενέργειες και επιπλοκές.

Απαραίτητη προϋπόθεση,  εκτός βέβαια από την  ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία του πυρηνικού ιατρού που διεξάγει την θεραπεία,  είναι να έχει τεθεί   η σωστή ένδειξη για την διεξαγωγή της.

Το πού και πότε, όπως και το πώς μπορεί και πρέπει  να εφαρμοστεί η θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης   κρίνεται από τον θεραπευτή ιατρό, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη θεραπεία, συνήθως μετά από μια κλινική εξέταση και τις απαραίτητες εξετάσεις.

Στην καλύτερη περίπτωση, και προς όφελος του ασθενή υπάρχει μια συνεργασία του ιατρού που παρακολουθεί τον ασθενή με τον πυρηνικό ιατρό.

 

Εφαρμογές

 Αρχικά η Ραδιοϋμενόλυση  εφαρμοζόταν σαν μια τοπική θεραπεία στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπου υπάρχει έως σήμερα και η μεγαλύτερη εμπειρία.

Επειδή  η φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα εστιάζεται στον υμένα της άρθρωσης και η ραδιοϋμενόλυση δρα επ ’αυτού,  τα καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας αναφέρονται στη ρευματοπάθεια με μείωση της φλεγμονής, δηλαδή βελτίωση των αντίστοιχων συμπτωμάτων έως και κατά 90%, και μάλιστα για πολλά χρόνια. Η αποτελεσματικότητά της μειώνεται ανάλογα με το βαθμό της εκφύλισης των οστών. Για αυτό το λόγο συνιστάται η εφαρμογή της κυρίως στα αρχόμενα στάδια της ρευματοπάθειας και όχι όταν έχουν επέλθει οι μη αναστρέψιμες οστικές αλλοιώσεις.

Συνήθως  η θεραπεία εφαρμόζεται όταν μια  συστηματική φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον 3 έως 6 μήνες  δεν επαρκεί, η λόγω παρενεργειών δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Έτσι, αντί να επιβαρυνθεί επιπλέον ο οργανισμός του ανθρώπου με περισσότερα φάρμακα μπορεί να αντιμετωπιστούν οι αρθρώσεις που επιμένουν με την Ραδιοϋμενόλυση. Τα ίδια περίπου αποτελέσματα αναφέρονται και για τις υπόλοιπες αυτοάνοσες αρθρίτιδες ( ψωριασική – και  αγκυλοποιητική αρθρίτιδα ).

Στην οστεοαρθρίτιδα, όπου τελευταία εφαρμόζεται η θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης με μεγαλύτερη συχνότητα, τα αποτελέσματα είναι  λιγότερο καλά.

Αποφασιστική σημασία για τη χρονική διάρκεια του αποτελέσματος της Ραδιοϋμενόλυσης στην οστεοαρθρίτιδα έχει ο βαθμός των χόνδρινων και οστικών εκφυλίσεων της άρθρωσης ,  το οποίο   φαίνεται συνήθως σε μια ακτινολογική εξέταση. Έτσι ενώ στην αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα τα αποτελέσματα είναι καλά έως πολύ καλά  ( αναφέρεται  βελτίωση του πόνου και γενικά των συμπτωμάτων κατά περίπου 60-80 % ) και μάλιστα για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε προχωρημένες εκφυλίσεις η χρονική διάρκεια της βελτίωσης είναι περιορισμένη.

Για αυτό το λόγο  η θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια αρθροπλαστική π.χ. ισχίου ή γόνατος και γενικά δεν ενδείκνυται όταν η άρθρωση είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένη.

Όμως υπάρχουν οστεοαρθρίτιδες σε αρθρώσεις που μια αντικατάσταση της άρθρωσης δεν είναι δυνατή και μια χρόνια αντιφλεγμονώδη θεραπεία είναι βλαπτική στην υγεία του ασθενή.

Η Ραδιοϋμενόλυση ενδείκνυται ακόμα και σε φλεγμαίνουσες επώδυνες καταστάσεις μετά από  αρθροπλαστική  γόνατος.

Συχνή εφαρμογή με καλά αποτελέσματα έχει η  θεραπεία  και στη λεγόμενη περιαρθρίτιδα ώμου, στις εκφυλιστικής αιτιολογίας αρθρίτιδες  των δακτύλων, όπως και στις αρθρώσεις των ποδών, όπου οι θεραπευτικές δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Μια ιδιαίτερη εφαρμογή της Ραδιοϋμενόλυσης είναι στην αιμορροφιλική αρθρίτιδα. Σε ασθενείς, κυρίως μικρής ηλικίας που πάσχουν από αιμοφιλία λόγω της διαταραχής πήξης του αίματος, μπορεί με την επιβάρυνση της άρθρωσης  να παρουσιαστεί αιμορραγία μέσα στην άρθρωση με την εικόνα μιας αρθρίτιδας. Επειδή δε αυτοί οι λεγόμενοι  αίμαρθροι τείνουν συχνά να υποτροπιάζουν, εύκολα επέρχεται μια μη αναστρέψιμη καταστροφή της άρθρωσης.

Η θεραπευτική δράση της Ραδιοϋμενόλυσης σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλεται στην σκλήρυνση των αγγείων οπότε και μειώνεται η πιθανότητα μιας αιμορραγίας στην άρθρωση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης είναι ακόμα σχεδόν άγνωστη, αν και  νομοθετικά έχει προβλεφθεί καθώς και κοστολογηθεί όπως οι λοιπές ιατρικές πράξεις.

Αν και με  την Ραδιοϋμενόλυση δεν μπορεί να θεραπευτούν οι ακόμα έως και σήμερα μη ιάσιμες παθήσεις της ρευματοπάθειας και της οστεοαρθρίτιδας, μπορούν όμως να μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα του ασθενή όπως και να βελτιωθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων που πάσχουν και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενή κατά την διεξαγωγή της Ραδιοϋμενόλυσης, η δυνατότητα  επανάληψης αυτής, όπως και οι λίγες  πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές της, όταν αυτή διεξάγεται από έμπειρους ιατρούς, την κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και δελεαστική για την εφαρμογή της.

Με σκοπό πάντοτε το όφελος του ασθενή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, η θεραπεία της Ραδιοϋμενόλυσης  όταν εφαρμοστεί  σωστά, δηλαδή όπου και όταν πρέπει, μπορεί να είναι μια εναλλακτική η συμπληρωματική θεραπεία στην τοπική αντιμετώπιση της επώδυνης αρθρίτιδας, όπως εξάλλου  είναι ευρέως παγκοσμίως αποδεκτή .

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλεφωνικό μας κέντρο   210 8981 734